Registrera råttor i Ratalog


Nedan kommer lite information om hur du registrerar råttor i Ratalog.

1. Börja med att söka i Ratalog (www.ratalog.se) för att dubbelkolla att inte råttan du vill lägga till finns där. Detta för att undvika dubbeljobb helt enkelt.

2. Finns inte råttan lägger du till den i databasen genom att använda någon av formulären i "Add Data". De enklaste formulären är "Add Rat" och "Add Litter".

VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ:

När du lägger in råttor i systemet, glöm inte bort att ange ditt namn och din mailadress överst i formuläret.

Kom ihåg att lägga till uppfödare, allra helst också ägare till råttorna du lägger in.

Kom ihåg att ange kön på råttan!

Kom ihåg att ange råttans fullständiga namn inklusive uppfödarprefix. Detta oavsett om uppfödaren är registrerad i någon klubb eller inte. Om du är osäker på prefixets stavning, sök i Ratalog efter tidigare exempel eller kontakta uppfödaren och fråga.

Använd rätt apostroftecken! Exempel: Adrian's är rätt medan Adrian´s är fel. Alla felaktiga behöver jag manuellt ändra för att det inte ska bli knasiga tecken i Ratalog. Save me some time och gör rätt från början. 🙂

Om du t.ex. ska lägga in en råtta (Add Rat) eller en kull (Add Litter) och ska välja föräldrar så måste du trycka på "Search" vid "Sire/Father" och "Dam/Mother". Det räcker alltså inte att bara skriva in namnet utan du måste söka fram dem i databasen (med andra ord måste föräldrarna finnas i databasen för att du ska kunna lägga till dem som föräldrar). En tråkig grej med sökfunktionen här är att det inte går att använda sig av mellanrum (helt enkelt för att jag inte lyckats koda för mellanrum). Vill du söka på Mobackens Pelle så söker du på Mobackens eller Pelle och väljer sedan rätt råtta i listan. Använd inga mellanrum i sökfältet alltså! (förhoppningsvis kommer jag hitta en bättre lösning för detta så småningom).

Formulären är olika uppbyggda utifrån de behov du har. Ett generellt tips är att försöka lägga till så många råttor som möjligt åt gången. Det spar tid för både mig och dig. Det är också mer tidsbesparande om man börjar med att lägga in föräldrar till en råtta i Ratalog och först i nästa steg lägga in en hel kull. (Du måste då vänta på att jag godkänt och lagt in föräldrarna innan du kan gå till nästa steg).

Om du vill lägga till en kull men ser att någon av syskonen redan finns i Ratalog så lägger du till den ungen i kullen med. Så länge de stavar exakt lika kommer databasen att lägga ihop dem till en råtta. All ny info kommer att skrivas över den gamla infon men info som du inte ändrar stannar kvar som den var innan.