Dela Stamtavlor / Sharing Pedigrees


Dela Stamtavlor / Sharing Pedigrees

För fullt betalande medlemmar i Ratalog finns möjlighet att dela stamtavlor, t.ex. på sin hemsida, blogg och via sociala medier. Det finns även utskriftsvänliga pdf-alternativ som även passar bra i exempelvis e-post.

Ratalog är en databas med tusentals råttor som är kopplade till varandra som föräldrar, avkommor och syskon. När du delar information om en eller flera råttor kan du välja ut delar av databasen att visa och i olika former av layouts.

Det finns i huvudsak två typer av delningsbara stamtavlor; Share Pedigrees och Trial Matings.

Share Pedigrees
När du ska skapa en Share Pedigree går du in i denna länk: Share Pedigree. Du hittar den i menyn längst ner på Ratalogs startsida. För att skapa en enkel stamtavla söker du i rutan efter den råtta du vill visa. Dessa formulär kan tyvärr inte söka på ord som innehåller mellanrum så om du letar efter Ängsblomman's Josefin så får du skriva in Josefin, trycka på "search" och leta fram råttan i listan. Sedan väljer du någon av knapparna nedan, t.ex. den som det står "Standard Pedigree" på. Ängsblomman's Josefins stamtavla öppnas då i ett nytt fönster. Du kan nu kopiera koden ovanför stamtavlan och klistra in på valfri plats på din hemsida eller blogg. Om du vill ändra någon parameter, t.ex. sntalet generationer som ska visas, eller typ av stil, färg eller vilka generationer som presentationsbild ska visas för, går du tillbaka till den sidan där du skapade stamtavlan. Här finns också olika layouts, som t.ex. enskilda presentationer av råttor, kullstamtavlor, ministamtavlor och pdf-stamtavlor. Bara att prova sig fram!

Trial Mating
Trial Matings fungerar ungefär på samma sätt som Share Pedigrees, fast med den skillnaden att du här kan skapa parningar och stamtavlor som inte finns ännu. På det sättet kan du få en överblick över hur stamtavlan skulle bli för en tilltänkt parning. Perfekt att publicera på sin hemsida inför kommande kullar eller i kullpresentationer.

När du skapar en Trial Mating använder du det här formuläret; Trial Mating. Skriv först in namnet på pappan/den tilltänkta pappan i rutan "Sire" och tryck på "search" och leta fram råttan i fråga. Sedan i rutan "Dam" skriver du in mamman/den tilltänkta mamman och trycker på "search". Även här behöver man tänka på att inte använda mellanrum. Efter det här steget kan man skriva in ett kulltema på den raden där det står "A-kullen". Finns inget tema för kullen kan du bara radera det som står i rutan.

Tryck sedan på någon av knapparna under, som exempelvis "Trial Pedigree". En Trial-stamtavla öppnas i nytt fönster. Precis som med Share Pedigrees är det bara att kopiera koden eller länken och klistra in där du vill ha den. Även i dessa formulär kan man ändra vissa parametrar som t.ex. ramfärg och textstorlek på ramen. Det finns även olika layouts att prova genom att trycka på de olika knapparna i formuläret. Fler layouts kommer!

Saknar du någon särskild layout i Share Pedigrees eller Trial Matings? Hör av dig! Det mesta går att ordna.